Friday, March 11, 2011

Selamatkan Penyu Kita!

Yangtze Giant soft-shell turtle

Yangtze Giant soft-shell turtle adalah spesis penyu dari Vietnam dan China. Apa yang menyedihkan ialah, terdapat empat ekor sahaja spesis penyu ini yang tinggal di dunia ni. Tiga daripadanya jantan dan seekor betina. Para saintins bersusah payah untuk membiakkannya. Sedihkan?? Tapi ini kisah pada 2009. Aku tak tahu pula apa khabar penyu itu sekarang. Kasihan.. penyu betina inilah satu satunya harapan untuk meneruskan spesisnya..

Bagaimana pula dengan penyu Malaysia? Penyu kita!! Penyu kita ada empat spesis kesemuanya. Penyu Belimbing, penyu Agar, penyu Karah, dan penyu Lipas. Setahu aku, penyu Lipas berada dalam keadaan paling kritikal di antara penyu penyu ini. Sebabnya, sepanjang tahun 2003 hingga 2007, tiada pendaratan penyu Lipas dilaporkan. Maksudnya, tak ada penyu Lipas yang bertelur lah sepanjang tempoh tersebut. Penyu Belimbing pun berada dalam tahap kritikal juga. Jumlah pendaratan penyu ini semakin berkurang dari tahun ke tahun.

Jadikan kisah penyu Yangtze Giant soft-shell sebagai pengajaran. Takkan nak tunggu tinggal empat ekor baru nak risau? Kita semua kena ubah keadaan ni. Ya, KITA SEMUA. Pembangunan, pencemaran laut, penjualan telur penyu, semua tu punca kepupusan penyu. Penyu adalah spesis yang selamat daripada di makan dinosaur satu ketika dulu. Tapi, mereka tak selamat apabila berdepan dengan manusia??!!


Kejam tak manusia???

Rujukan:No comments:

Post a Comment