Saturday, January 4, 2014

Aku Islam, tapi...Apa pandangan anda tentang cerita di atas?

Bertuahnya anda.. Lahir-lahir sudah lahir dalam keluarga Islam. Sejak kecil sudah diasuh untuk mendirikan solat, membaca Al-Quran dan menutup aurat. Alhamdulillah, solat jarang sekali tinggal. Quran tak pernah berjauhan. Aurat terjaga.

Hingga kini, hidup sehari harian anda sempurna mengikut cara Islam. Eh, nanti dulu. Sempurna? Anda pasti? Bukan anda ke yang ada teman lelaki atau teman wanita itu? Bukan anda ke yang selalu bergosip sampai semua cerita panas dalam kampus ini anda tahu? Bukan anda ke yang selalu cakap besar macam anda sorang je hebat? Bukan anda? Kalau bukan, baguslah...

Hidup sebagai seorang muslim, bukan sekadar solat dan mengaji Al-Quran saja. Ia bukan sekadar apa yang tubuh kita lakukan. Ia juga mengenai apa dalam hati kita. Tanamkanlah rasa cinta kepadanya-Nya melebihi segala-galanya di dunia ini. Jika betul kau kata kau cintakan Allah SWT, mengapa masih langgar larangannya?

Jika anda tidak seperti contoh di atas, Alhamdulillah. Tapi jika anda memang serupa seperti di atas, bagaimana ya? Pernah anda fikir seketika? Kita ni Islam, tahu rukun solat, bacaan tajwid, halal haram, semua tahu. Tapi mengapa kita masih melakukan beberapa perkara yang ditegah dalam Islam? Dah tahu couple tu salah, dengan bangganya anda tayang muka kekasih anda di lawan sosial berserta kata-kata konon sweet: "He/She is my everything..".. Err.. Kakak, belum tentu dia jodoh awak ler..

Ambil masa seketika fikirkan. Bertuahnya kita, lahir-lahir saja sudah lahir dalam keluarga Islam. Sedangkan ramai lagi di luar sana yang belum Islam kerana belum kenal Islam. Jadi kita yang Islam ini, menjadi tanggungjawab kita, tunjuk imej baik sikit sebagai Islam. (Bukan baik sikit, baik banyak) Jangan kerana kau seorang, pandangan orang terhadap Islam terus serong.


Kamu (umat Islam) adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia, (kerana kamu) menyuruh (berbuat) yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya ahli kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka. Di antara mereka ada yang beriman, namun kebanyakan mereka adalah orang-orang fasik. 
(3:110)Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku
(51:56)Itu saja yang aku nak tulis buat masa ini. Tidak memerli sesiapa, tapi lebih kepada peringatan. Termasuk untuk ingatkan diri sendiri lah. Mana yang aku silap, tolong betulkan. Mana yang aku kurang, tolong tambahkan. Kita sama-sama mencari redha Ilahi bukan?

Sekian..
Hidup ini indah...5 comments:

 1. Saya Islam. dot dot dot... tapi... sejauh mana aya amalkan apa yg islam ajar? T_T

  ReplyDelete
 2. nice post, akan disimpan utk peringatan sendiri :)

  ReplyDelete
 3. Betul, cerita buat fi terfikir sejenak, terima kasih memperingatkan :)

  ReplyDelete
 4. Alhamdulillah, setuju benar... ^^

  ReplyDelete
 5. iman yang rapuh tak mampu menawan nafsu yg ampuh

  ReplyDelete