Thursday, January 11, 2018

Amna Shark di Pameran Kartun dan Kita2018 telah menjelma. Tahun ini, adalah tahun yang membawa sesuatu yang baru kepadaku. Tiga bulan yang terakhir dalam tahun lepas, telah ku keluar dari zon selesa. Maka tahun ini adalah tahun untuk aku bertahan dengan cabaran. 

Pada 6 Januari 2018, buat pertama kalinya aku hadiri mesyuarat Pekomik. Aku salah seorang dari AJK Pekomik buat masa ini. Sudah beberapa tahun aku aktif dengan Aretis United, kini aku cuba aktif dengan Pekomik pula, tapi tanpa meninggalkan Aretis United. Terharu diterima menjadi sebahagian dari Pekomik. Nabilah (NaN) juga lagi seorang ahli Aretis United yang merupakan AJK Pekomik. 

Mesyuarat AJK Pekomik. 

Selepas tamat mesyuarat, kami ahli Pekomik ramai-ramai turun ke Muzium Negara. Pameran Kartun dan Kita sedang berlangsung di sana. 

Pameran Kartun & Kita memaparkan sejarah kartun, komik dan animasi di Malaysia. Selaku bekas pelajar Prof Muliyadi, dan juga berlatar belakangkan minor Liberal Studies, bahagian sejarah ini sudah ku baca berulang-ulang kali sejak dahulu. Tapi jangan lah anda pergi uji kepandaian aku. Aku cuma kata dah baca banyak kali, aku tak kata aku hafal. Apa yang hendak aku cerita, kerana ianya sesuatu yang biasa bagiku, perasaan keterujaan itu kurang berbanding pengunjung lain yang kali pertama tahu semua ini. Namun, sesuatu yang aku anggap biasa bagi diriku, aku tetap akui ianya sesuatu yang bagus untuk diketengahkan kepada orang awam. 

Di sini, aku sertakan sedikit gambar-gambar sepanjang di sana. Nabilah NaN dan Aku, di Pameran Kartun dan Kita. 


Bersama ahli-ahli dari kumpulan Daie Kreatif Venture (DKV). Kacak dan lawa mereka ni. Kelakar dan ceria pula tu. 

Mat Som. Sebuah karya yang telah ku baca sejak kecil. Bagi ku, ia adalah sebuah masterpiece yang tiada tandingan lagi di Malaysia. 

Dari filem animasi Putih.


Tan Tin Tun. Lagi satu karya yang telah ku baca sejak kecil. 


Semoga satu hari nanti watak-watak dari komik ku juga dapat dibuat sebegini. 

Wada dari DKV sedang ditemu bual oleh pihak media. Satu pencapaian yang membanggakan. 

Itulah sedikit kisah aku di pameran ini. Jika anda berkelapangan, pergilah mengunjung ke Muzium Negara sementara pameran ini masih berlangsung. 
No comments:

Post a Comment