Wednesday, May 11, 2016

Kenali Aretis United

*penulisan ini bertujuan sebagai catatan jurnal hidup ku. Ia juga penting sebagai rujukan para sejarawan masa hadapan*Aretis United merupakan nama bagi sekumpulan pengkarya yang terdiri daripada pelukis dan penulis komik di Sucomi. (dulu dikenali sebagai Supreme) Aretis United pada asalnya, hanyalah sekadar satu group Whatsapp yang ditubuhkan oleh saya (Amna Shark) bersama Aniff Zazali, bertujuan mengumpulkan pengkarya-pengkarya Sucomi. Bermula dari sekadar group Whatsapp, lama kelamaan Aretis United bertukar menjadi satu komuniti yang saling memberi semangat, berbincang perihal komik, games, filem dan kucing. Saling tunjuk lukisan, lakaran mahupun conteng-conteng. Berbincang idea dan kembangkan idea bersama. Melakukan aktiviti bersama seperti Projek A. Berkumpul di mana-mana event komik, dan sebagainya.


Memandangkan komuniti Aretis United ini terdiri daripada pengkarya yang komiknya disirikan di Sucomi, kemungkinan besar jumlah kami akan terus meningkat selagi Sucomi mengambil pengkarya baru. Namun, ahli-ahli asal Aretis United amat memainkan peranan dalam terbentuknya Aretis United. Setelah agak seketika mengenali mereka, saya berani katakan bahawa mereka semua berbakat. Masing-masing ada kelebihan tersendiri. Penulisan ini bertujuan merekodkan perkembangan Aretis United sebelum kami hilang ditenggelam zaman.

Sebelum terbentuknya Aretis United, pengkarya-pengkarya Sucomi muncul secara berperingkat. Kumpulan pertama pengkarya Sucomi, muncul pada November 2014. Mereka adalah Hanza, Rahimi AF, Yoketouchi Yutaka, dan Pokcik Fingernailz. Kumpulan kedua muncul pada Mac 2015. Mereka adalah A'amir Raffiq, Harith Syazwan, Mizi, Anhaz, Siti Manan dan Rahmat Aspar. Kumpulan ketiga muncul pada Mei 2015. Mereka adalah, Amna Shark (diri saya sendiri), Irfan Hilal, Kawa, Hasif Rayyan, Noor Athirah, Nurel, Maryam, Sayuti Fakhri, Haikal Adnin, dan Yasahiro Yoruki. Kumpulan keempat pula muncul pada Julai 2015. Mereka adalah Aniff Zazali, Inderawasih dan Syafy Zahin. Aretis United terbentuk selepas kemunculan kumpulan keempat.

Selepas itu, warga Aretis United terus meningkat dengan kemunculan pengkarya-pengkarya seterusnya. Pada September 2015, kami menerima Ploless dan Khairul. Kemudian pada Mac 2016, kami menerima kehadiran Aiman dan Kein.

Hanza

Hanza atau nama panggilannya dikalangan Aretis United, Az, merupakan pelukis komik Gangster. Hanza pada ketika ini merupakan pelajar bidang animasi. Gadis yang berbakat besar ini seringkali melukis makhluk kuning berupa batal, guni, atau kucing yang kelihatan selalu mencelah di mana-mana lukisnnya. Tidak dinafikan bahawa dia memiliki ramai pembaca setia yang sentiasa menantikan karyanya.

Rahimi

Rahimi AF atau mesra dengan panggilan 'Imi' di kalangan Aretis United, adalah pelukis Komik Eureka. Saya mula mengenali Rahimi dengan karyanya yang berjudul Hatred. Antara karya Rahimi yang mendapat sambutan menggalakkan adalah Inktober 2015, The Dried Leaves-childhood, dan Nisrina.

Yoketouchi

Yoketouchi Yutaka adalah pengkarya Sucomi yang paling awal saya kenal. Lebih mesra dengan panggilan Yok, dan umpama 'abang' dalam Aretis United memandangkan dirinya paling tua di antara kami. Yoketouchi pernah menyertai Supreme (Sucomi) pada November 2014 dengan dua karya yang berjudul Joran X-treme dan Obiyoshi. Joran X-treme berjaya disirikan dan telah pun tamat pada episod ke 10. Yoketouchi pernah menempa nama di majalah Kreko satu ketika dahulu dengan komiknya, Akatsuki Celup. Kini, Yoketouchi muncul kembali di Sucomi dengan karya Super Karut.

Pokcik

Pokcik Fingernailz, merupakan seorang anak muda yang mahu dirinya digelar 'Pokcik'. Pokcik merupakan pelukis komik Paradigma Guru, sebuah komik yang mendapat sambutan menggalakkan di laman web Sucomi.

A'amir

A'amir Raffiq atau A'amir, seorang anak muda yang kini sedang menyambung pelajaran di negara orang. A'amir merupakan pelukis komik Nadim. A'amir mudah dikenali dengan stail lukisannya yang mirip manga One Piece tetapi dengan sentuhan tempatan.

Harith

Harith Syazwan atau Harith, merupakan pelukis komik Tuah. Menurut Harith, stail lukisannya menghampiri stail manga Bleach. Melihat kepada komik Tuah, jelas Harith mahir dalam melukis babak aksi. Tahukah anda, Harith seorang yang obses dengan kucing. Sekadar fakta tambahan, suara Harith apabila menyanyi, sungguh sedap.

Mizi

Anhaz

Mizi atau dikenali juga sebagai Jimmy dikalangan Aretis United merupakan pelukis komik Hidden Princess. Mizi bekerjasama dengan Anhaz bagi menjayakan cerita Hidden Princess. Anhaz atau dikenali sebagai Anis dikalangan Aretis United, merupakan penulis Hidden Princess. Anhaz, seorang gadis yang mesra dan mudah senyum, walaupun menurut Anis, dia seorang yang misteri. Selain Hidden Princess, Mizi dan Anhaz juga bekerjasama dalam projek Nudin.

Siti Manan

Siti Manan merupakan pelukis komik Kekuih di Sucomi. Gadis cantik dari Sarawak ini juga melukis komik 'Apabila Cinta Berputik'. Sebuah karya yang sungguh manis dan comel.

Rahmat

Rahmat Aspar merupakan pelukis Detektif Komik Detektif.

Amna Shark

Amna Shark, iaitu diriku, merupakan Pelukis Pendar Ratna. Dikalangan Aretis United, Amna dipanggil Kak Amna memandangkan Amna antara yang tua dikalangan mereka. Berlatar belakang dari Seni Halus dan berpengalaman dalam storyboard untuk animasi tempatan, Amna kini baru hendak mencuba nasib dalam bidang komik. Sebelum Pendar Ratna, Amna pernah cuba memasuki Supreme/Sucomi dengan karya TGP, namun gagal dengan karya tersebut. Antara komik Amna yang lain adalah Duga Jeladeri dan Gema Pemikiran.

Irfan

Irfan Hilal seorang anak muda yang berbakat besar. Stail lukisan Irfan unik dan dia hebat dalam melukis latar fantasi. Irfan juga mempunyai latar belakang dari Seni Halus. Irfan merupakan pelukis komik Imagine di Sucomi. Irfan juga dikenali dengan karyanya, Antara Cinta & Sahabat.

Kawa atau dikenali sebagai Ain dikalangan Aretis United, merupakan pelukis komik Aku Pencari. Aku Pencari adalah antara komik kegemaranku di Sucomi. Kawa pandai menggambarkan komik seperti babak dari filem.

Hasif

Hasif Rayyan merupakan penulis bagi komik D'Raksha. Kini Hasif  aktif menulis novel. Antara novelnya yang mendapat sambutan adalah, Teman Ghaib:Rakzhan. Hasif juga berpengalaman sebagai editor Supreme satu ketika dahulu. Komik D'Raksha mempunyai ahli kumpulan iaitu Harihtaroon, Nurel dan Mar. Mar seorang penulis yang menyampaikan cerita dalam bentuk tersendiri, iaitu, thumbnail.

Sayuti Fakhri juga dikenali sebagai Uti dikalangan Aretis United, merupakan pelukis komik Forgia.
Sayuti merupakan adik kepada Mizi. Pada awal penglibatan Sayuti dengan Forgia, Sayuti dibantu oleh Haikal Adnin, rakannya. Kini Sayuti bergerak sendiri dengan Forgia. Sayuti boleh dikatakan seorang yang gigih. Dia antara yang laju dalam update komiknya di Sucomi.

Yasahiro Yoruki

Yasahiro Yoruki merupakan pelukis komik York. Yoruki adalah pelajar bidang animasi. Dia juga berbakat dalam menghasilkan digital painting.

Aniff

Aniff Zazali adalah pelukis bagi komik Tamingsari. Aniff turut dikenali dengan komiknya, Rindu Dendam.

Inderawasih

Inderawasih merupakan pelukis bagi komik APA. Inderawasih seorang yang banyak ilmu, sering berbincang mengenai ilmu yang baru bagi aku. Kini, APA telah menamatkan episodnya pada episod 5. Antara karya lain oleh Inderawasih adalah Kebebasan yang Hilang.

Syafy

Syafy Zahin, seorang lagi dari Seni Halus di kalangan Aretis United. Syafy merupakan pelukis komik maskot.

Ploless

Ploless atau dikenali juga sebagai Yasmin, adalah seorang gadis cun dengan stail lukisan yang unik. Ploless merupakan pelukis bagi komik Sirna Gerhana. Sirna Gerhana, dijayakan dengan penulisnya iaitu. Khairul Exodus, seorang anak muda yang bercita-cita tinggi.

Kemudian, dua pengkarya yang baru menyertai Aretis United adalah Aiman dan Kein.

Selepas seketika penubuhan Aretis United, sebahagian dari kami telah tarik diri Sucomi. Masing-masing mempunyai sebab-sebab tersendiri. Namun, itu tidak bermakna mereka berhenti berkomik. Mereka masih lagi merupakan ahli Aretis United. Teruskan mengikuti perkembangan kami untuk karya-karya kami yang seterusnya. Teruskan juga menyokong Sucomi.


*Setiap gambar atau lukisan adalah milik aretis tersebut.

*Kepada para aretis, jika aku salah info mengenai anda atau anda tak suka dimasukkan di sini, boleh beritahu kepada ku dengan segara.

*Terdapat segelintir aretis yang tidak ku sebut di sini kerana info yang aku miliki, terbatas. Jika anda salah seorang aretis atau bekas aretis yang ingin dimasukkan nama ke dalam penulisan ini, mohon hubungi ku dan berikan butiran anda. Terima kasih.


10 comments:

 1. wow.. rajinnya tulis pasal diorang.. haha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tu laa.. sayang diorang punya pasal. hehe..

   Delete
 2. Semangat betul Amna. Bagus-bagus.
  Aku pun semangat sebab baca sampai habis, siap baca apa yg ditulis kat dlm gambar2 tu lagi. Hehehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahahaha.. Terima kasih lah, baca satu satu.

   Delete
 3. Terharu sebab Kak Amna include kan T-T Teruskan usaha akak! Saya sentiasa menunggu update Pendar Ratna, nak lihat dan tahu identiti Putera Kayangan~

  ReplyDelete
  Replies
  1. Adnin antara orang yg awal akak kenal. kena lah include. Tq adnin :D

   Delete
 4. Replies
  1. Boleh. Sertai acara Rumble di Sucomi. Jika karya berjaya disirikan di Sucomi, anda akan terus diserap masuk menjadi sebahagian dari Aretis United.

   Maklumat lanjut untuk sertai Rumble, rujuk di sini:
   https://www.facebook.com/sucomimalaysia/?fref=ts

   Delete