Wednesday, August 13, 2014

Kisah Pengapit

Beberapa hari yang lalu, selesai sudah majlis kahwin kakak aku. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. Disebabkan aku adalah adik dia yang paling cantik, aku dipilih jadi pengapit kakak aku. (Ni namanya sengaja mencari pasal dengan adik beradik sendiri. Hehe...) 


Tapi, pada hari tersebut, aku diserang bertubi-tubi oleh ramai oarang. Serangan soalan.


Ianya tekanan yang amat besar. Aku tak perlu jelaskan bagaimana perasaannya. Sebab aku tahu ramai di luar sana yang turut rasa apa yang aku rasa ini. Malah kawan-kawan aku sendiri juga ramai yang mengalami tekanan yang sama. 


Soalan tak logik lah. Bagai tanya "Kau mati bila?" Yalah, soal jodoh macam soal maut juga. Hanya Tuhan yang tahu. Pergi tanya pada aku, bagaimana nak jawab? 

Bila aku dah stress dengan soalan tersebut, pantas aku menjawab: "Esok..." Tergelak-gelak mereka yang bertanya tadi. Tu lah, tanya tak logik, balasnya loyar buruk lah. Maaf lah atas kasar bahasa.

Bukannya aku memilih sangat sebab tu belum ada calon. Aku memilih sikit-sikit je. Tak nak perokok, nak yang jaga solat, pandai mengaji, bla.. bla.. bla.. bla... bla.. Oh ya, memang aku memilih. Hehe.. 

Itu saja cerita untuk hari ini. Terima kasih berkunjung di blog ini. Sekian.. *Alhamdulillah, best jugak ada abang ipar. 

5 comments:

 1. Heheh... ok jugak tu jawapan mcm tu, lagi satu jawapan popular, "bulan X, tapi tak pasti lagi tahun bila", ataupun "ntahla, nape? ko ada calon best nak kenalkan ke?"... hahah ;p

  ReplyDelete
 2. Tahun lepas aku jadi pengapit kpd abang aku sbb aku pon boleh tahan kacak jugak **batuk batuk**
  Aku turut dihujani soalan yg sama dr sanak saudara dan keluarga ipar...
  Jawapan aku senang,
  "kalau ada calon, kenal-kenalkanlah..."

  Hehehehe

  ReplyDelete
 3. tahniah Cik Amna...
  eh..
  tahniah cik Amna sekluarga dah dapat abang baru.. hua hua hua

  ReplyDelete
 4. jawab jer 30 februari tahun depan

  tapi jawapan cEro tu okay juga :)

  ReplyDelete
 5. Hehe mati tu tak perlu dirancang, tapi perlukan kita untuk banyak2 bersedia.. tapi btul juga, kahwin itu benda yg tak pasti sama ada berlaku atau tak so why worry much xD

  ReplyDelete