Thursday, December 31, 2015

Ringkasan 2015 Amna Shark

2015 merupakan tahun yang padat buatku. Pelbagai perkara terjadi dalam tahun ini. Sedangkan tahun sebelumnya, 2014 adalah zaman kegelapan aku. Dalam 2014 aku telah tersalah pilih company tempat bekerja, sekaligus menjadikan aku mensia-siakan masa aku dalam 2014. Company tersebut terlalu celaka sehingga aku malas nak tulis di sini. Oh, betapa aku kesal dengan masa yang terbuang.

Di penghujung 2014, aku berehat seketika, langsung tidak mencari kerja kerana risau terkena company yang seumpama company celaka tersebut. Sambil berehat, aku meneruskan minat aku dalam komik. Kemudian terdetik, apa kata kalau aku serius dalam komik, bukan sekadar hobi saja lagi? Maka, 2015 aku mulakan dengan azam untuk serius dalam komik. Bermulalah kisah 2015 Amna Shark.

Lukisan yang dilukis sehari sebelum 2015 tiba.

Komik TGP adalah komik pertama yang aku buat dalam tahun 2015. Sebenarnya ianya sambungan dari penghujung 2014. Sudah mula buat semenjak Disember 2014. Untuk kemasukan Supreme Januari. Aku akui banyak kelemahan TGP. Ya, atas faktor masa suntuk, lagi pula sekadar eksperimen. Aku gagal bawa TGP ke tahap seterusnya. Maka, tamat kisah TGP. Tapi aku gembira sebab berjaya makbulkan impian masa kanak-kanak ku. TGP sebenarnya komik yang aku dan adik aku cipta semasa kanak-kanak. Aku bawa semula dalam wajah baru kerana dahulu aku impikan TGP di bawa ke peringkat lebih tinggi.

TGP

Selepas TGP, aku membuat komik baru, Duga Jeladeri. Sebuah komik yang idea asalnya adalah dari aku yang berusia 16 atau 17 tahun. Komik Duga Jeladeri boleh dibaca di page fb aku, walaupun sehingga kini ianya belum lagi siap. Alhamdulillah, dengan Duga Jeladeri, aku terasa bagai diterima pembaca. Pembaca-pempaca banyak memberi respon. Malah pelukis-pelukis komik mula berkenalan dengan aku.

Duga Jeladeri

Dalam pada sibuk dengan komik dan kerja freelance aku, aku tak lepaskan peluang sekali sekala bercuti. Aku sempat juga ke Fraser's Hill bersama rakan-rakan sekepala aku dari degree. Percutian sekejap, cuma untuk lari dari tugasan seketika.

Amna Shark di Fraser's Hill.

Untuk pengambilan Supreme Mei, aku mempertaruhkan komik baru ku, Pendar Ratna. Alhamdulillah, Pendar Ratna berjaya disirikan, sekaligus menjadikan 2015 aku dipenuhi Pendar Ratna di celah-celah timbunan kerja lain.

Pendar Ratna oleh Amna Shark

Lagi sekali, aku curi-curi masa bercuti. Kali ini, aku menjejaki China. Aku berpegang kepada konsep, akulah kuli, aku juga bos. Benar, aku bos kepada diriku, aku yang arahkan aku untuk buat kerja. Tapi, aku kena sayangi kuli juga. Kenalah beri peluang kuli bercuti. Jadi, hai China!!!

Amna Shark di China

Dalam tahun ini juga, aku berpeluang melukis komik 'Demi Sebuah Subuh'. Semuanya terima kasih kepada Abeben yang sudi menjemput aku sebagai salah seorang pelukis dalam komik Resolusi. Demi Sebuah Subuh adalah pengalaman pertama aku menghasilkan komik kolaborasi. Cerita ditulis oleh Hidayu Hatta, dan aku pula melukisnya.


Demi Sebuah Subuh.

Dalam tahun ini juga, aku beruntung kerana berpeluang bertemu dengan pelukis-pelukis semasa aku berada di Kelantan, kampung Umi aku. Mereka adalah Abeben, Nudin, dan Hasif Rayyan. 

Sketches yang dapat dikumpul semasa berjumpa Abeben, Nudin dan Hasif Rayyan.

Ceritera Amna Shark, komik main-main yang boleh didapati di page Amna Shark.

Dalam tahun ini, aku agak kerap mencari Prof.

Lagi satu berita gembira dalam tahun ini, aku terlibat dengan Buasir Otak the Komik. Syukur Alhamdulillah.
Buasir Otak the Komik.

Lagi sekali, aku terlibat dalam kolaborasi komik lagi. Kali ini dengan Pyromania. Komik yang kami hasilkan adalah Gema Pemikiran, khas untuk Cabaran Komik Online Malaysia 2015.


Gema Pemikiran.

Oh ya, aku sudah miliki merchandise sendiri, Amna Shark's felt toys. Aku betul-betul sukakannya. Respon yang diterima juga agak positif. Alhamdulillah.

Amna Shark's felt toys.

Dipenghujung tahun, aku terlibat dengan Projek A. Projek komik yang dijayakan bersama rakan-rakan pengkarya dari Supreme.

Projek A

Pada hari Comic Fiesta, iaitu 20 Disember 2015, aku berpeluang bertemu dengan rakan-rakan pengkarya dari Supreme. Selama ini hanya rapat melalui group Whatsapp, kini boleh bersua muka. Semasa perjumpaan, aku tuntut sketches dari mereka semua sebagai kenangan.

Sketches-sketches dari rakan-rakan pengkarya.

Lagi satu berita gembira yang aku terima dipenghujung tahun, Amna Shark's 2016 monthly planner, sold out! Alhamdulillah..


Begitulah ringkasan 2015 ku. Terasa panjang sekali. Pelbagai perkara terjadi, baik ada, buruk ada.. Tapi yang aku tulis di sini yang baik-baik semuanya sebab dalam hidup, kita kena fokuskan perkara yang baik. Barulah kita bersyukur. Benar bukan? Namun, secara keseluruhannya, aku bersyukur dan berpuas hati. Setelah 2014 aku sia-sia, aku kini manfaatkan 2015 ku. 

Semoga 2016 aku mampu untuk manfaat kan lagi masa ku. Hai 2016..10 comments:

 1. waaaa banyaknya projek dalam 2015. Keep it up amna :)
  Selamat Tahun Baru

  ReplyDelete
 2. Amazing Amna, inspiring :)
  Semoga 2016 menjadi lebih ohsem. Buang yang keruh, ambil yang jernih. I'm looking forward to more of your comics! *thumbs up* ;3

  ReplyDelete
 3. Wahhh!!!
  Warna warni sungguh tahun 2015 Amna.
  Aku punya 2015 macam...mehhh.
  Hahahha

  Tapi dapat sain Amna tu kira win laa utk 2015. hehehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alaa.. Cero saja rendah diri je tu. Selamat tahun baru Cero :D

   Delete
 4. Kat mana boleh baca Demi Sebuah Subuh tu?
  Owh, tahun 2015 saya juga warna warni.. huhuhu...

  ReplyDelete
 5. Kat mana boleh baca Demi Sebuah Subuh tu?
  Owh, tahun 2015 saya juga warna warni.. huhuhu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe.. Nak juga baca kisah tahun 2015 Aujinz. Oh, maaf. Demi sebuah Subuh hanya boleh di baca dari komik Resolusi, sayangnya, komik tersebut dah sold out.

   Delete
 6. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
  Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

  Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

  ReplyDelete