Friday, October 23, 2015

Perginya seorang sahabatBulan Oktober ini, ini baru kali pertama aku update blog. Bukan sahaja blog, malah perkembangan komik Pendar Ratna aku juga semakin lambat. Pada awal bulan ini, aku telah menerima berita yang menyedihkan. Seorang sahabat aku telah pergi buat selama-lamanya.

Sebagai seorang yang sudah berusia 25 tahun, aku cuba menerima berita ini dengan matang. Tapi jujurnya, masa bagai telah berhenti aku rasa. Fikiran aku terkurung dalam memori lama. Memori saat kami bersama-sama dalam studio yang sama. 

Dalam studio itu, tempat kami bersebelahan. Sudah menjadi kebiasaan aku, setiap kali aku tiada mood mahu buat painting, aku akan menjenguk dia yang khusyuk menyapu akrilik pada permukaan kanvas. 

Dalam studio, kami semua ahli studio sudah seperti sebuah keluarga. Ketawa bersama, bergaduh bersama. Sudah menjadi kebiasaan ahli studio minta aku buatkan air teh. "Amna, nak teh !"  Dia juga tak terkecuali. Dengan senyuman nakal dia, "Amna, nak Teh!" Sebaris ayat itu saja sudah cukup terngiang-ngiang sehingga sekarang.

Dalam apa-apa kerja berkumpulan, selalunya dia adalah salah seorang dari ahli kumpulan aku. Terlalu banyak memori dengannya. Terlalu banyak ! Setiap kali aku terkenangkannya, masa bagai terhenti.

Di sini aku, cuba teruskan kehidupan seperti biasa. Tapi segala-galanya menjadi lambat. Sebab 25 itu hanya lah angka. Tapi aku sebenarnya belum matang.

Ya Allah, ampunkanlah segala dosa sahabat ku ini. Temukanlah kami semua satu hari nanti di syurga Mu.

3 comments:

 1. Innalillahiwainnailaihiraaji'un. Takziah. Semoga arwah ditempatkan di kalangan mereka yang beriman.

  ReplyDelete
 2. إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

  ReplyDelete
 3. Innalillahi wainnailaihi rajiun...
  Betullah, maut tak kenal usia berapa.
  Banyakkan berdoa kesejahteraan beliau dan kita semua :)

  ReplyDelete